Førstegangskjøper på boligjakt
Kjøp av bolig er sannsynligvis ditt livs største investering.
Vi gir deg tipsene for hvordan du går frem.
Tekst: Delbæk Tekstbyrå

Kanskje har du drømt om egen bolig i mange år allerede, men har avventet boligkjøp til studiene er avsluttet og fast jobb er på plass? Kanskje er du heldig som kan flytte hjemmefra og rett inn i egen leilighet – uten å måtte innom leiemarkedet først?
De aller fleste av oss vil før eller siden kjøpe sin egen bolig. Første gang du skal ut på boligmarkedet, kan prosessen imidlertid virke ganske så overveldende. For i en jungel av papirer, lover og regler, er det lett å gå seg vill. Men følger du noen enkle kjøreregler, burde alt ligge til rette for et vellykket boligkjøp.
Sparing – det er lurt!
BSU, altså boligsparing for ungdom, er definitivt den mest lønnsomme spareformen for deg mellom 18-34 år. Ikke bare opparbeider du deg nødvendig egenkapital til kjøp av bolig, men du får også 20% skattefradrag på årets innskudd. Du kan spare inntil 25 000 i året og maks 300 000, og du får svært god rente på sparepengene.
Krav til egenkapital
Bankene vil stille krav til 15% egenkapital. Skal du kjøpe bolig til to millioner, må du derfor har 300 000 i egenkapital. Har du ikke vært flink med å spare, må du vurdere ulike tiltak for å oppnå drømmen om egen bolig. Kanskje må du bo litt hjemme mens du sparer, leie en rimeligere hybel eller bo i kollektiv inntil videre. Å føre budsjett kan virke kjedelig, men er veldig nyttig for bedre oversikt over økonomien. Blir du motløs av alt som har med tall og sparing å gjøre, vil en økonomisk rådgiver i banken kunne hjelpe deg med å sette opp et fornuftig og overkommelig budsjett.
Ikke millionær, sier du?
Om du ikke har millioner på bok eller foreldre som investerer i bolig for deg, må banken kontaktes for å få finansieringen i orden. Noen stiller med kausjonister, men vær innforstått med at det innebærer en viss risiko.
Du har mest sannsynlig en bankforbindelse allerede, men det kan være lurt å kontakte flere banker før du skal etablere ditt første boliglån. De aller fleste banker tilbyr gode lånebetingelser til førstegangskjøpere, men bruk gjerne litt tid på å undersøke hvilken bank som tilbyr deg de beste betingelsene og den laveste renten. Det finnes ulike typer boliglån, ikke vær redd for å spørre banken om hvilket lån som vil være best for deg. Ta med siste års selvangivelse og aller helst kopi av de to siste lønnslippene til første møte.
Når lånet er i boks, vil du få et finansieringsbevis som er en bekreftelse på hvor mye du kan låne. Det er smart å ha finanseringsbeviset i orden før du går på visning, så slipper du å risikere at drømmeboligen går fra deg fordi du ikke vet hvor langt du kan gå i en eventuell budrunde.
Let the fun begin!
Med finanseringen på plass, er det tid for visning. Det er på langt nær sikkert at drømmeboligen dukker opp som nummer 1 på Finn.no, så vær tålmodig. Bruk god tid og sjekk boligannonser både på nett og i avis. Sett deg nøye inn i prospektet og boligsalgsrapporten til boligen(e) du er interessert i før visning. Mange sier de bruker kortere tid på å kjøpe en bolig, enn de bruker på å kjøpe et spisebord! Det er ikke nødvendigvis alltid like heldig, men havner man i en intens budrunde dagen derpå gjelder det å tenke fort. La deg derfor ikke stresse på selve visningsdagen og husk at det å kjøpe bolig ikke akkurat er hverdagskost. Du vil vel forsikre deg om at alt er i orden? Det er også mulig å be om forhåndsvisning av boligen. Mange ber om dette for å få lengre betenkningstid eller dersom de ikke kan møte på selve visningsdagen. Det kan være lurt å notere en sjekkliste på forhånd, og ikke vær redd for å kontakte megler eller huseier om du har ting du lurer på.
Forkjøpsrett
Forkjøpsrett kan gi deg et stort fortrinn ved kjøp av bolig. Er du medlem av Nedre Buskerud Boligbyggelag har du forkjøpsrett på tilknyttede borettslagsboliger som legges ut for salg av boligbyggelaget. Forkjøpsrett vil si at du har rett til å tre inn i de samme kjøpsforpliktelsene som den opprinnelige kjøperen har avtalt. Er dere flere som ønsker samme bolig, får den som har lengst ansiennitet velge først.
Forsikring – er det nødvendig da?
Kort sagt: Ja! Du har rett og slett ikke råd til ikke å ha det. Du må tegne flere forsikringer, både til deg selv og hjemmet ditt. Når det kommer til bolig, må du først og fremst ha innbo- og husforsikring på plass. Innboforsikring dekker skader på innbo ved for eksempel brann, vannskade eller innbrudd, mens husforsikring dekker kostnadene ved å reparere eller bygge tilsvarende bolig ved totalskade. Som boligkjøper kan du også tegne boligkjøperforsikring, men her må du selv vurdere om det er nødvendig. Eierskifteforsikring tegnes av den som selger boligen. For deg som boligkjøper vil det i praksis si at du er sikret erstatningsutbetaling (uavhengig av selgers midler) dersom erstatningskravet er berettiget.
Kilder: dnb.no, sparebank1.no, nbbo.no, viivilla.no.

Innboforsikring dekker skader på innbo ved for eksempel brann, vannskade eller innbrudd, mens husforsikring dekker kostnadene ved å reparere eller bygge tilsvarende bolig ved totalskade.

Å føre budsjett kan virke kjedelig, men er veldig nyttig for bedre oversikt over økonomien.

Tips! Husbanken og kommunen tilbyr startlån til de som ikke får vanlig boliglån. Ta kontakt med kommunen der du bor for veiledning.

Tips! Søk etter lånekalkulator på nettet for å finne ut hvor mye et lån vil koste deg i måneden.

Tips! Ta med deg foreldre eller andre på visning som har erfaring med boligkjøp. Det er alltid fint med flere vurderinger!