På hjul for gode opplevelser i en vanskelig tid

Hvert år arrangerer Rett Fram Opplevelser over 200 barnebursdager for barn som trenger det mest. Det vil si at det vanligvis, i snitt, avholdes tre til fire bursdagsfeiringer hver uke, noe som gjør barnebursdager til en av de største aktivitetene til organisasjonen. Denne våren skulle imidlertid bli veldig annerledes.

 

Ronny Johnsen er organisasjonsleder i Rett Fram Opplevelser

Året startet som alle andre år. Barnebursdager ble planlagt, invitasjoner sendt ut, og forventninger ble bygd opp. Mange barn gledet seg til sine feiringer. Så kom korona og nedstengningen av Norge. Da ble det helt stopp.

– For første gang i organisasjonens historie ble vi nødt til å avlyse bursdager, aktiviteter og opplevelser. Det gjorde vondt helt innerst i sjela og det var beintøft. Men vi bestemte oss med en gang at vi skulle gjøre det beste ut av situasjonen. Vi snudde oss rundt, og sa til oss selv, at uansett hvor tøff tiden blir nå, så skal vi stå på for å skape små lyspunkt og bringe frem noen smil, forteller Ronny Johnsen som er organisasjonsleder i Rett Fram opplevelser.

 

 

Hjelpe flest mulig
Da handlet det ikke lenger om barnebursdager. Organisasjonen innså raskt at nå måtte de snu seg rundt og hjelpe flest mulig.

– Allerede 12. mars begynte vi å ringe rundt til hundrevis av familier som var i en vanskelig situasjon fra før. Nå hadde de fått masse annet på toppen, og vi ville vite hva som var verst, og hvordan vi kunne hjelpe, forteller Johnsen.

For noen handlet det om frykten for mat og penger. Mange med deltidsjobb hadde mistet jobben på dagen. Skolene var stengt, og man måtte holde seg hjemme.

– Familiene som vi hjelper bor ikke i et hjem som flyter over av leker. De har ikke fri tilgang på strømmetjenester og nettspill. Så løsningen vår ble å øke aktiviteten med å kjøre ut hyggelige pakker med mat, bamser, brettspill og andre ting som kunne bli et lite lyspunkt i hverdagen. Og gavelageret vårt som vi har brukt to år på å bygge opp ble tømt i løpet av bare 14 dager, forteller Johnsen.

 

påskeegg

– I løpet av noen få dager før påske pakket vi 450 påskeegg som vi kjørte ut sammen med matvarer og aktivitetspakker til familier som trengte det.

 

Pakket 450 påskeegg
Ved hjelp av frivillige og lokale støttespillere har organisasjonen fortsatt med å bringe gode opplevelser hjem til folk gjennom hele våren.

– I løpet av noen få dager før påske pakket vi 450 påskeegg som vi kjørte ut sammen med matvarer og aktivitetspakker til familier som trengte det. I tillegg har vi innført taco-fredag, et konsept hvor vi handler inn alt familien trenger til en tacokveld og leverer det på døra. På den måten håper vi å skape litt normalitet oppe i alt det som er rart, sier Johnsen.

De siste årene har organisasjonen også hatt en tradisjon med å invitere til åpent hus på nasjonaldagen. Det var ikke mulig i år.
– Vår 17. mai-feiring er et høydepunkt for mange og normalt sett har vi nærmere 300 innom på denne dagen. Men i år, som det ikke var en mulighet, da måtte vi ta med festen hjem til familiene i stedet, forteller Johnsen.

Løsningen ble å pakke bærepose etter bærepose fulle av pølser, is, brus og godteri. Og takket være en vanvittig innsats av 25 frivillige sjåfører, ble det posene spredd rundt hele byen for å skape en kul 17. mai for barn og unge.

 

 

Frykter støttespillerne forsvinner
Samtidig med at organisasjonen har jobbet på spreng med å skape smil og gode hverdagsopplevelser har de selv kjent på en frykt. Rett Fram opplevelser er avhengig av næringslivet for å overleve, det ble med ett mye vanskeligere når næringslivet stengte ned.

seilbåt

Ronny Johnsen er optimist og håper det blir båttur som vanlig, det krever imidlertid at økonomien er tilstede…

– Vi merket det med en gang, folk som tar beslutningene er ikke på jobb. Bedriftene blir mer forsiktige, det er permitteringer og inntektene stopper. Det har skapt en ekstra usikkerhet for oss, men vi nekter å gi opp, og vi gjør det vi kan for å hjelpe flest mulig med de midlene vi har til rådighet, sier Johnsen.
Når du leser dette så er det forhåpentligvis like før Rett Fram opplevelser er i gang med årets største aktivitet. Fra første dag i skoleferien, og helt frem til skolen starter, arrangerer de ferieturer med en fantastisk seilbåt i ti uker.

– Jeg er optimist og håper vi skal ut på båt som vanlig, det krever imidlertid at vi har økonomi til det, noe som det er knyttet litt usikkerhet til om dagen. Men vi gjør det vi kan, og om det ikke skulle gå, så gjør vi alt annet som går. Familier skal ha et tilbud om sommerferieaktiviteter fra oss uansett hva som skjer, lover han.

 

 

DU KAN UTGJØRE EN FORSKJELL!

Som privatperson kan du også støtte Rett Fram opplevelser sitt arbeid med å skape gode opplevelser, aktiviteter og minner for livet for barn som trenger det. Opprett avtalegiro eller VIPPS et bidrag på www.rett-fram.no

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag