Vår egen bank

Nå starter NBBO egen bank i samarbeid med andre boligbyggelag. I første omgang vil banken tilby lån til borettslag og sameier, men på sikt vil det også komme tilbud til medlemmene.

Tekst og foto: Lars-Johan Solheim Grann

Det har tatt lang tid å få godkjent den nye Boligbanken ASA, men etter å ha tatt saken hele veien til finansdepartementet fikk man i desember i fjor klarsignal. 

– Når vi endelig fikk godkjent konsesjonssøknaden ga vi full gass og vi fikk ansatt en svært kompetent ledelse. Nå har de fleste brikkene falt på plass og vi regner med å kunne ta imot de første kundene allerede i løpet første kvartal 2020, forteller Steinar Kjærnli som er direktør i NBBO og styremedlem i Boligbanken.

 

Starter med fellesgjeld

I begynnelsen vil banken som i dag er eid av NBBO, Boligbyggelaget Romerike (BORI) og Asker og Bærum Boligbyggelag starte med refinansiering av fellesgjeld i boligselskap.

– Aller helst skulle vi ha gått bredt ut til alle kunder med en gang, men når man starter en bank så er det en gradvis prosess. Det er egenkapitalkrav som må overholdes, og det hindrer oss fra å gå ut med alle typer produkter med en gang. I første omgang vil vi derfor komme med tilbud på finansiering til omtrent en tredjedel av boligselskapene som forvaltes av boligbyggelagene, forklarer Kjærnli.

Han understreker imidlertid at det er et mål å komme med tilbud til alle etter hvert.

– Målet er å få 300-400 kunder det første året, og allerede i løpet av første kvartal skal det første boligselskapet være refinansiert, sier Kjærnli.

 

Lavere kostnadsnivå

For den nystartede banken er det de største bankene som er de verste konkurrentene. Fordelen til storbankene er nettopp størrelsen, men til gjengjeld har de et høyt kostnadsnivå.

– Gjennom få ansatte, lave driftskostnader og ingen 

markedsføringsutgifter får vi i Boligbanken en lavere kostnadsprosent, og det er dette som gir konkurransekraft som gir utslag i gode betingelser til kundene, forklarer Kjærnli.

 

En milepel

For NBBO er det en milepel at Boligbanken nå lanseres.

– Gjennom Boligbanken vil vi utjevne konkurransen mellom OBOS og andre boligbyggelag. OBOS har jo drevet bank i flere år, og det er ingen tvil om at dette har kommet OBOS og kundene deres til gode. Nå kan vi tilby det samme, kanskje noe som er enda bedre, avslutter Kjærnli.

Steinar Kjærnli

- Steinar Kjærnli er direktør i NBBO og styremedlem i Boligbanken.