11 tips til en sommerklar uteplass

Det er tid for å flytte ut på terrassen. Her er noen smarte tips for å gjøre uteplassen fin og holdbar.

Foto: Beckers, Nordsjö,

beising av verandabord

Sørg også for at endeveden er mettet med behandling.

utemøbler

Beisens fargepigmenter beskytter treverket

Bilde 3

Tekstiler og farger har stor betydning for stemningen.

1. RENGJØRING
Rengjør terrassen hvert år. Kost vekk løv, rusk og rask, og vask deretter med kjemikaler beregnet for vedlikeholdsvask. Bruk mye vann. Velg hageslangen fremfor høytrykkspyleren..

 

2. RENSING
Av og til må terrassebordene renses helt fri fra gammel overflatebehandling, for så å settes inn på ny. Her brukes et kraftigere rengjøringsmiddel. Følg produsentens
anvisninger for fremgangsmåte.

 

3. BEIS ELLER OLJE
Påfør ny beis eller olje ved behov. Avhengig av slitasje, hvor utsatt plattingen er for sol og vind, og hvilken kvalitet det er på produktene du velger, kan det bli behov for behandling fra et par ganger i året, opp til hvert tredje eller hvert fjerde år. Noen materialer til terrasse trenger ikke overflatebehandling i det hele tatt.

 

4. SJEKK VÆRMELDINGEN
Følg nøye med på værmeldingen. Terrasse-
vedlikehold gjøres best i oppholdsvær, men ikke midt i solsteiken. Det er vesentlig at treverket gjøres grundig rent, og er absolutt tørt før du påfører beisen.

 

 

5. TØRT FØR BEHANDLING
Nylagt terrasse av trykkimpregnerte furubord rett fra byggevarehuset, inneholder gjerne store mengder impregneringsvæske, og må få tørke ut før de behandles. Viktig er dog at de behandles første sesongen.

 

6. FARGE
Beisens fargepigmenter beskytter treverket mot nedbrytning fra UV-stråler. Terrassebeisene har egne fargekart, men beisene kan brekkes i nær sagt hvilken farge du ønsker.

 

7. SOM NY
Er terrassen gammel og slitt, kan en omgang med slipemaskin gjøre uteplassen jevn og pen igjen. Vask først, og påfør ny behandling etterpå. Se til at ingen skruer stikker opp fra overflaten.

 

8. FOTBAD TIL TREMØBLER
Stol- og bordbein blir ofte stående på fuktig underlag. Gi beina til tremøblene et fotbad i impregneringsolje når du setter dem ut om våren.

9. FLERE BRUKSOMRÅDER
Terrassebeis egner seg også godt for behandling av stakitt, gjerder, hagemøbler og annet treverk utendørs.

 

10. VELG KVALITET
Plastmøbler er sjelden vedlikeholdsfrie. Sett dem inn med voks når de er nye, og hold dem deretter rene. Et alternativ er å sette dem inn med vaselinolje årlig. Møbler av god plastkvalitet holder seg pene lenger.

 

11. TEKSTILER FOR UTEBRUK
Utvalget av tekstil for utendørs bruk er stort. Du kan også bruke innendørstekstil sammen med en god impregnering som gjør dem vannavvisende.