Slik får du uteputene til å tåle norsk vær

dame som bærer puter

Skiftende og ustabilt vær er krevende for tingene vi har med oss ut. Det gjelder å være påpasselig med møbler og tekstiler når det ikke er så lenge mellom regnskurene.

Sporadiske og uforutsigbare regnskurer er vi vant til. Men det er kanskje ikke tekstilene du bruker ute? Slik får du puter, duker og parasoller til å tåle alt fra ruskevær til tropesommer.

Skiftende og ustabilt vær er imidlertid noe mer krevende for tingene vi har med oss ut, og det gjelder å være litt mer påpasselig med møbler og tekstiler når det ikke er så lenge mellom regnskurene.

Behandler du dem riktig, kan bordduker, puter, terrassetepper og parasoller klare det norske klimaet helt fint. Under de verste regnskurene gjør du nok lurt i å ta tekstilene under tak, men litt søl og lett regn gjør ingenting dersom de er påført impregnering. Da kan til og med innetekstiler fungere fint utendørs.

Impregnering er avgjørende
Vi vet hvor mye mer holdbare skoene blir om vi er flinke til å dra over med en impregneringsspray med jevne mellomrom – og det samme gjelder for tekstilene vi benytter på uteplassen. Gir du dem en dusj impregnering vil skitten ikke feste seg like lett, og vann og annen fukt trekker ikke inn. Søler du kaffe, rødvin eller saft på en impregnert pute, kan flekken fint tørkes bort med en klut før den rekker å sette flekker.

Ta en dråpetest
For full effekt bør impregneringen gjentas med jevne mellomrom gjennom sesongen. En dråpetest vil fortelle deg om det er på tide med ny behandling.
– Drypp litt vann på tekstilet. Hvis vannet perler seg på overflaten, er stoffet tilstrekkelig beskyttet. Trekker vannet derimot inn, er det på tide med en ny dusj med impregneringsspray, tipser Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Ulike varianter til ulike formål
Impregnering til utendørstekstiler får du kjøpt hos fargehandlere og byggvarehus. Det finnes både wash-in-produkter, altså impregneringsmidler beregnet for bløtlegging eller vaskemaskin, og spray-/penselprodukter.

 

dame med sprayimpregnering

– Det mest hensiktsmessige for puter og andre tekstiler utendørs er nok spray.

sofa utendørs med uteputer

Disse er enkle å påføre, og gir en god beskyttelse. Express-varianten tørker ekstra raskt, sier Ingrid Eikeland Øvregard hos Krefting, som har impregneringsprodukter fra både Stabil og Imprenex.

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Tapethuset

Ikke gå glipp av medlemsfordelene dine

Meld deg på vårt nyhetsbrev i dag