Fra frø til grønn glede

Drømmer du om egendyrkede tomater, urter og blomster? Når du skal så frø, er det viktig å starte tidlig og dessuten bruke en lett, sandholdig jord.

 

Tekst: Reidar Heieren Foto: Leverandørene og ingimages

 

Selve såingen kan du gjøre i gamle matbeholdere, hermetikkbokser eller brukte melkekartonger. Ulike sorter krever ulik mengde tid for å spire og vokse – noen typer må forkultiveres inne på kjøkkenbenken allerede fra første kvartal i året, mens andre kan direktesås i hagen i begynnelsen av juni. Frøpakkene gir nødvendig veiledning om dette.

 

Forkultivering
Noen planter krever lengre vekstsesong enn hva den norske våren og sommeren kan by på. Forkultivering betyr å så inne, og plassere plantene utendørs når det er varmt nok i luften. Følg anvisningen på frøpakken for riktig såtidspunkt og blomstringstid. Noen eksempler på grønnsaker og urter som trenger forkultivering er paprika, chili, basilikum, kruspersille, purre, selleri og kålvekster. Så frøene i beholdere, og strø et tynt lag med jord over før du vanner jorda forsiktig så den blir lett fuktig.

 

Spire-tid!
Dersom du setter et transparent plastlokk over, vil frøene spire raskere. Du kan også bruke plastfolie. Sett så pottene med god tilgang til dagslys, uten at de står direkte i solen (da vil de små beholderne tørke veldig raskt ut). Anbefalt temperatur for god spiring er 20-24 grader.

 

Herdeprosessen
Når spirene er omtrent ti centimeter høye, er det tid for å prikle. Ha da ny, næringsrik jord i større potter og flytt de små plantene ved hjelp av en liten, flat pinne. Pass godt på røttene! La plantene fortsatt stå i godt lys. Nå kan du starte herdeprosessen. Plasser spirene ute noen timer midt på dagen, i skyggen i starten, for så gradvis venne de til halvskygge og til slutt sol. Når faren for nattefrost er over, som gjerne er rundt midten av mai, kan du plante de ut. Det er ikke nødvendig å ta de ut og inn, men det viktigste er å ikke være utålmodig. Husk at det kan forekomme nattefrost et godt stykke ut i mai måned.

rukkola frø i potte
tomater
jente som planter en blomst
Blomster og kompostjord

Det kan være smart å så i beholdere som du har liggende.

Småtomater kan du dyrke langs vegger. Husk vann og næring.

Vent med utplantingen inntil faren for nattefrost er over.

Legg en plan for hvor blomstene skal plantes ut.