Slik bruker du forkjøpsretten din

Forkjøpsretten er den viktigste medlemsfordelen din. Men hvordan fungerer den egentlig? Det kan være greit å vite den dagen du skal ut på boligjakt.

 

test_hus

To måter å avklare forkjøpsrett:

Forkjøpsretten kan avklares på to ulike måter. Det er viktig å kjenne til forskjellene mellom disse. Det mest vanlige er at boliger utlyses på forhånd, noe som gjør at det er ekstra viktig å følge med på nbbo.no når DU er på boligjakt.

Forhåndsavklaring:Ved forhåndsavklaring legges boligen på forkjøpsrettsportalen før den er solgt. Det vil si at den kan dukke opp i oversikten før den legges ut i markedet, for eksempel på finn.no. Er du interessert i en bolig som utlyses på forhånd må du melde din interesse innen fristen. Siden prisen ikke er kjent, vil det ikke være bindende å melde forkjøpsrett på boligen. Men etter at boligen har kommet ut på markedet og et bud er akseptert, avklares forkjøpsretten ved at vi ringer til de som har meldt sin interesse. Den med best ansiennitet blir ringt først. Ved en slik telefon må du raskt bestemme deg om du vil ha boligen til den prisen som er avtalt.

Fastprisavklaring: Ved fastprisavklaring kunngjøres boligen etter at den er solgt med en fast pris. Melder man forkjøpsrett på en slik utlysning er denne bindende, det vil si at man da plikter å overta boligen (tre inn i inngått avtale mellom kjøper og selger) hvis ingen med bedre ansiennitet har meldt seg innen meldefristen.

Hvordan finne boligene?

Oversikten over boliger på forkjøpsrett finner du kun på forkjøpsrett.no. Ofte blir boligene annonsert her før de for eksempel blir lagt ut på finn.no. Årsaken til det er at mange velger å utlyse forkjøpsretten på forhånd, noe som fører til at det vil være for sent å melde forkjøpsrett den dagen den blir lagt ut på finn.no.

354370

Hvordan melde forkjøpsrett?

Har du opprettet en profil på forkjøpsrettsportalen kan du melde forkjøpsrett digitalt. Alternativt kan du laste ned skjemaet fra annonsen, fylle det ut og levere det til oss.

 

Husk å ha finansieringen i orden

Skal du benytte deg av forkjøpsretten, må du kunne dokumentere at du kan finansiere kjøpet. Det er derfor lurt å ordne seg finansieringsbevis fra banken før du begynner å se etter boliger. Husk at beviset må vedlegges meldingen.

 

Pass på fristen og vær ute i god tid

Vi publiserer vanligvis boligene hver torsdag, og fristen for å melde seg går normalt ut påfølgende torsdag kl. 14. Sørg for å være ute i god tid for å forsikre deg om at vi får registrert din melding før fristen utløper.

Usikker? Ring oss på telefon 32 21 15 00 eller send en e-post til forkjopsrett@nbbo.no så hjelper vi deg, slik at du kan få brukt din forkjøpsrett til å finne din nye bolig.

 

Tips! Oppretter du en profil på forkjøpsrettsportalen kan du velge å motta ukentlige e-poster med informasjon om boliger på forkjøpsrett.