START TIDLIG I HAGEN

Avhengig av snømengder og frostdybde, kan klargjøringen og forberedelsene til årets hagesesong gjøres i løpet av april.

Her kommer noen nyttige tips:

Sjekk hageredskapene, trillebårhjulet og hageslangen med slangetilbehør. Noe som må fikses eller byttes ut? Noe du mangler?

Har du planer om endringer i hagen som gjør at du må så grasfrø? Eller anlegge et nytt plenstykke? Gjør det tidlig på året, så rekker plenen å gro til i løpet av sesongen. Tramp ikke rundt på plenen før den har tørket skikkelig opp.

Etter at bedene har blitt frostfrie, så bør du fjerne ugress og klippe av alt som er vissent og dødt på staudene. Prydgress og liknende kuttes helt ned til jorden. Når det spirer i bedene, kan du tilføre ny næring. Bruk kompostjord, kompostert kugjødsel eller hønsegjødsel. Arbeid gjødselen forsiktig ned i det øverste jordlaget. Vissent materiale kan eventuelt klippes opp i småbiter og legges ned i jorden.

Etter at plenen har tørket opp bør du lufte den med jernrive og deretter rake hardt med plenrive. Røttene trenger luft. Mosemaskin kan eventuelt brukes. Gjødsling skal skje først etter at plenen har begynt å vokse. Bruk fullgjødsel eller hønsegjødsel. Plenen kan med fordel ettergjødsles en gang pr. måned i sesongen. Sender du inn en jordprøve, så får du vite om plenen trenger kalk. Ikke kalk unødvendig.

Det er tid for å beskjære busker, hekker og trær. La vårblomstrende busker stå i fred. OBS: Når bjørka får museører, så er det på tide å beskjære hageroser.

Det er sjeldent frostsikkert før tidligst midt i mai. Før den tid kan du sette ut krukker med løkblomster, vårlyng og småblomstret stemor. Dette er planter som tåler en frostnatt eller flere. Legg en plan for hva du ønsker deg av sommerblomster og nye stauder, slik at du ikke kjøper inn på ren impuls når plantesesongen starter.

Gjør nødvendig opprydning på tomta, vask trapper, verandaer, terasser og utemøbler.

Nyt en kaffe i solveggen og gled deg til en grønn sommer!

Hageredskap og planter

Sjekk hageredskapene, trillebårhjulet og hageslangen med slangetilbehør.
Noe som må fikses eller byttes ut?